Pauwenveren

The only way out is through

Door Marcella Petrarca,

in Vergroot bewustzijn

Hoe vervelend het ook is, als je ergens van af wilt, zul je eerst moeten erkennen en accepteren dat het er is. Dit geldt voor relaties, vriendschappen, karaktereigenschappen, werk, etc. 

In Nederland leven we in de gunstige omstandigheden dat we kunnen kiezen wat we willen doen of eten, we de mogelijkheid hebben om ons ziek te melden. We leven niet in oorlogsgebied en de meesten van ons hoeven nooit honger te lijden.

Toch ervaren we veel depressies, burn-outs, overgewicht, gebrek aan energie. We noemen ze al snel welvaartsziekten. Ik vind dat ook altijd een klein beetje klinken als 'eigen schuld'. Toch denk ik dat als je eraan of eronder lijdt, je lijden zeer reëel en pijnlijk kan zijn.

Wat kan je zélf doen, als de huisarts of GGZ je misschien onvoldoende kunnen helpen?

Om te beginnen is het bewust worden en toegeven aan jezelf dat je misschien wel negatieve gedachten hebt en wat de inhoud van die gedachten is het meest cruciaal. Ophouden met vermijden.

We geloven dat hoofd en lijf gescheiden zijn. Deze dualiteit laat veel lijden toe. 

Wikipedia: Met de term non-dualisme of non-dualiteit wordt bedoeld dat de werkelijkheid, die zich als tweevoudig aan ons schijnt voor te doen, in essentie één is (non-duaal).

Nou, jezelf onder ogen zien zoals je er echt bent, valt niet altijd mee. Het vergt moed en oefening om je eigen waarheid onder ogen te komen. Ik zelf doe de volgende dingen om zo bewust mogelijk te blijven. En ik verval geregeld tot ontkenning dus ik oefen veel. Misschien heb je er iets aan. Zo ja, laat me dat dan weten?

  • Dagelijks mediteren en kíjken naar mijn gedachten, zonder ze te willen veranderen.
  • Voeding; geen toegevoegde suikers meer, alleen hele producten.
  • Dagelijks een wandeling maken van een half uur (ik heb een hond).
  • Als ik een gewoonte wil aanleren, oefen ik iets heel kleins, maar wel iedere dag. Tenminste drie maanden lang. Anders vergeet ik het net zo makkelijk weer en verander ik niet, terwijl ik dat wel wíl.
  • Praten en delen met mijn vrienden, familie, geliefden.

spiritualiteitnon-dualismegestalt