We zijn een familie

Groepsleider en jongere, de helende band

We verschijnen veelvuldig in het nieuws. Jongeren. Groepsleiders. Beleid. Gesloten jeugdzorg. De misstanden. De problemen. De uitdaging, in managementtaal. Budgetten, externen, incidenten, rapportages, bla bla bla.

Hier draait het allemaal niet echt om. De ware frustratie is die van beide kanten wanneer er geen contact kan ontstaan. En zonder contact, geen lessen te leren of ontwikkeling. 

Voor contact is veiligheid nodig. Ook dit werkt beide kanten op. Zit niet op mijn huid. Ik respecteer jou en doe mijn geheime dingen niet openlijk voor jouw neus. Het kat en muisspel gaan we sportief mee om. Beiden vatten we elkaars persoonlijkheden niet persoonlijk op. Ze zijn altijd alleen persoonlijk naar onszelf toe.

Dit werk vraagt om incasseringsvermogen. Alles van je af laten glijden. Niet persoonlijk opvatten. Altijd de pedagogiek opzoeken. Je bent voor je leven afhankelijk van elkaar. Teamwork. Maar niet misstanden oogluikend toestaan. Geen handen boven elkaars hoofd houden. Elkaar direct aanspreken, zonder veroordeling, maar wel met voelbare noodzaak. 

Dit werk vraagt dat je je als groepsleider geheel inzet. Met huid en haar. Met je kracht en je kwetsbaarheden. En de jongeren ook, die zijn in hun eigen valkuil geworpen en vechten als ware het een leeuwenkuil. De dagen gaan om uitsluiten, insluiten, shag geven, koken, brengen naar activiteiten, ophalen van school. Rennen op een alarm. Is iedereen nog oke, collega en jongere? Wat gaan we aantreffen. Adrenaline, cortisol, oxytocine. Stress, angst, liefde. 

Uiteindelijk zijn er soms momenten, tussen collega's. Tussen jongeren. Tussen groepsleider en jongere. Dan is het alsof de tijd even stilstaat. Het klinkt alsof het universum mee schaterlacht. Compassie daalt als een warme deken over een groep neer. Een blik wordt uitgewisseld. Een boks. Rustig aan. Wanneer werk je weer? Geniet van je vrije dag. Bedankt voor vandaag. Ik zie je woensdag.

Het mooiste werk dat er is. 

Gesloten jeugdzorgsamenwerkenTeamwerkSamenlerenWezijnallenmensenjeugdgevangenispijmaatregeljeugdtbstraumagestalttherapie