Hoe je leeft is belangrijker dan wat je doet.

Sterk, soepel, gelukkig en zonder weerstand ouder worden, dát wil ik. Maar hoe?

Door Marcella Petrarca,

Solliciteren, net als verliefdheid, is één grote projectie. Beide partijen laten zich van hun beste kant zien in de hoop op een happy ever after. En de eerste ontmoetingen zijn enigszins ongemakkelijk. 

'Wat zie je er goed uit!' riep hij uit alsof het niet echt een compliment was. 'Ik had je op gympen verwacht...' en ik zag zijn gympen. Ik had hakken aan. Om te laten zien dat ik me echt nog wel zakelijk kón kleden. Erg getwijfeld tussen hakken en mijn allstars. Later, halverwege ons gesprek, wilde ik hem mijn kopje overhandigen voor ons tweede bakkie. 'Nee, die mag je zelf halen.' Oké. Nu lijk ik lui? Ik wíl wel zelf halen. 'Zal ik ook voor jou halen? 'Nee, dankje.' Oké, nu lijk ik een slijmbal. Toch was het een interessante warme ontmoeting waarbij er zeker een klik was in het 'hoe doe je sales met respect voor jezelf en je klant.'

En als onze voorspellingen enigszins geloofwaardig passen bij onze verlangens, starten we een relatie. Met de tijd ontdekken we of we passen in de realiteit van alle dag. Vaker niet dan wel. Mogelijkerwijs omdat we vermijden ons ook uit te spreken over onze uitdagingen (mindere kanten klinkt zo negatief). 

Ik ben dus op dit moment aan het solliciteren bij een scaleup software consultancy club voor de functie van business developer. Het werkt lijkt op een aantal van mijn oude banen die ik erg leuk vond. Echter, omdat ik altijd na een aantal jaren veranderen wil, heb ik geïnterpreteerd dat het werk niet helemaal bij me past. Desondanks nu weer getriggerd op hun functieomschrijving van een bekende functie voor mij. 

Tegenwoordig erken ik makkelijker dat ik simpelweg een goede mix nodig heb van rust en ervaringen. En snap ik nu dat mijn behoefte aan verandering ook te maken kan hebben gehad met het onvermogen van organisaties om iemand wat meer ontwikkelruimte te geven. Ik ben een beetje anders, maar ook goed in mijn werk. 

Dit bedrijf echter, althans, de Commercieel Directeur, zei letterlijk toen ik vroeg hoe ik me het beste kon voorbereiden op het volgende gesprek: 'We zoeken iemand die oprecht geïnteresseerd en intrinsiek gemotiveerd is.'

Oh jee. Dát is een onverwacht andere benadering. Hij draaide de rollen om. En maakte me erg bewust. Want waaróm vind ik hén interessant?

Hier ben ik de afgelopen maand sinds ik ontslag nam rond mijn vijfstigste verjaardag intens mee bezig. Wát wil ik nou echt? 

Een maand rust, vaak buiten zijn, opruimen, lezen en veel alleen zijn heeft veel verduidelijkt; ik weet beter wat ik nu wil. En dat heeft wellicht meer te maken met de vorm dan met een product. Een manier of ritme van leven. En ik heb diverse behoeftes nu: met stijl goed sterk ouder worden. Een zekere basis en regelmaat. Verdieping en verstilling. En mooie momenten ervaren. En dat gaat tegenwoordig steeds meer richting zijn dan feestvieren. 

Mijn werk creëert stabiliteit. Therapeut zijn geeft diepgang. Mijn geliefde, m'n vrienden en collega's verbind ik me mee. Dus ik heb een soort plan voor mezelf. Volgens mij doen veel mensen dit rond oud en nieuw. 

  • Iedere dag wil ik bewust meemaken. Een ding tegelijkertijd doen. 
  • De afgelopen jaren vond het ouder worden écht niet leuk. Ik zag vooral wat ik verloor. En leefde er harder op los dan ooit. Ik ervaar nu eindelijk juist weer een verlangen naar zorgvuldigheid en kracht. Ik wil juist gaan genieten van de wijsheid die het ouder worden ook brengt. Mijn lijf weer sterk en soepel maken, met sport en voeding.
  • Ik wil graag vier dagen per week besteden in samenwerken met een team in een zakelijke setting; business development. 
  • Ik wil een dag in de week besteden aan therapie geven en / of een studie volgen om een betere therapeut te worden. 

  Voor later, als ik groot ben. 

  Vandaag heb ik mijn derde gesprek. Ik heb mijn intrinsieke motivatie gevonden. Ik ga hen ook vragen naar wat er moeilijk gaat zijn en vertellen over mijn uitdagende persoonijkheidstrekken. En wie weet of we dan nog steeds een match voelen. Als wel, dan is die gezamenlijke toekomst mogelijkerwijs al een stukje realistischer.