Door Marcella Petrarca,

in Energie

Al jaren onderzoek ik allerlei aanvullende mogelijkheden om mijn gezondheid te versterken. Niet omdat ik per sé heel oud wil worden. Maar omdat ik in mijn dagelijkse leven graag gelukkig, energiek, slank en fit ben. Maar ook een neiging tot heel hard werken heb, en ik heb een auto-immuunziekte (Sarcoïdose).

Dit onderzoeken doe en deed ik altijd naast werk als ondernemer, net als gestalttherapie geven. Een kennelijk curieuze combinatie die nog wel eens een wenkbrauw doet optrekken. Niet in de laatste plaats van zakelijke klanten. De wenkbrauwen worden echter ook door gestalttherapie cliënten opgetrokken. Het lijken gescheiden werelden voor iedereen: mentale gezondheid, sport, voeding, kou, werk, stress. Hoe komt men toch aan die kunstmatige scheiding, we zijn toch maar 1 mens?

Ik heb net de eerste twee dagen van mijn cursus tot Runningtherapeut achter de rug. De vier mannen die deze cursus geven, hebben veel van elkaar weg zonder een spat op elkaar te lijken. Ieder hun eigen specialiteit. Ze weten alle vier hoe goed het voor je lijf is – je hoofd is een belangrijk onderdeel van je lijf – om regelmatig te bewegen. Ze benadrukken de negatieve effecten van langdurige (dis-)stress. Pillen zijn soms levensreddend en cruciaal, echter in een groot deel van de gevallen verzwakken pillen ook het zelfhelend vermogen van ons verrassend sterke lijf. Verder vermijden ze suiker. Ze werken hard. Echter ze zorgen actief voor balans, hun ontspanning. En ze lachen graag.

Ieder deelden ze lekker ontspannen hun kennis. Simon van Woerkom, fysiotherapeut over het fenomeen Runningtherapie. Ivo Spanjersberg, sportpsycholoog. Bram Bakker, psychiater, hardloper en schrijver over de fysiologie achter Runningtherapie en de psychologie achter depressie. En niet in de laatste plaats vertelt hij overtuigend over het faillissement waar de Nederlandse gezondheidszorg op af stevent als we zo doorgaan met behandelen. Over de verontrustende farmaceutische wereld. En natuurlijk Koen de Jong over ademhaling. Verder zijn ze ook bezig met kou, van ijsbaden tot koud afdouchen en de Wim Hof ademhaling. Wim Hof had er goed bij kunnen staan. Ze zijn allen verbonden in hun levenswijze en overtuiging.

Ik zou iedereen met depressie, verslaving of angststoornis, maar ook met een chronische ziekte zoals sarcoïdose de lezingen en energie van deze mannen gunnen. Sterker nog, ik zou ook alle gezonde mensen hun energie en inspiratie gunnen. Ze staan er stuk voor stuk als levend bewijs van hun overtuigingen.

Want door deze nieuwe benadering van gezondheid blijf of word je energieker, fit, slank en blij. De positieve effecten op ons lijf en leven zijn ontelbaar.

Door Simon heb ik mijn hardloopvirus terug. Ivo gaf het belang van procesdoelen. Als ik maar ga, maakt niet uit hoe hard ik ga. Door Koen is het koude douchen van Wim Hof slechts een start. Door Bram ben ik bewuster van het belang van preventie en verbinding.

Ik heb belangrijke handvatten gekregen om mijn balans te bewaren, want het valt echt niet mee om in de waan van de dag gezond te blijven leven.

gestaltspiritualiteitnon-dualisme