Pauwenveren

The only way out is through

Door Marcella Petrarca,

in Vergroot bewustzijn

Hoe vervelend het ook is, als je ergens van af wilt, zul je eerst moeten erkennen en accepteren dat het er is. Dit geldt voor relaties, vriendschappen, karaktereigenschappen, werk, etc. 

In Nederland leven we in de gunstige omstandigheden dat de meesten van ons kunnen kiezen wat we willen doen of eten, we de mogelijkheid hebben om ons ziek te melden. We leven niet in oorlogsgebied en veel van ons hoeven gelukkig nooit honger te lijden.

Toch ervaren we veel depressies, burn-outs, overgewicht, gebrek aan energie of motivatie, laat staan inspiratie. We noemen dit al snel 'welvaartsziekten'. Toch als je hier aan of onder lijdt, dan is je lijden zeer reëel en pijnlijk.

Wat kan je zélf doen, als de huisarts of GGZ je misschien onvoldoende kunnen helpen?

Om te beginnen is het bewust worden en toegeven aan jezelf, dat je misschien wel negatieve gedachten hebt en wat de inhoud van die gedachten is, cruciaal. Ophouden met vermijden wat er is.

We geloven dat hoofd en lijf gescheiden zijn. Deze dualiteit laat veel lijden toe. 'Suffering = pain x resistance'.

Wikipedia: Met de term non-dualisme of non-dualiteit wordt bedoeld dat de werkelijkheid, die zich als tweevoudig aan ons schijnt voor te doen, in essentie één is (non-duaal).

Nou, jezelf onder ogen zien zoals je echt bent, valt niet altijd mee. Het vergt kracht en oefening om je eigen waarheid onder ogen te komen. Ook heb je hiervoor energie nodig die je wellicht onvoldoende hebt op dit moment. Ik zelf doe de volgende dingen om zo bewust mogelijk te blijven. En ik verval geregeld tot ontkenning, dus ik kan veel oefenen. Misschien heb je er iets aan. Zo ja, laat me dat dan weten?

  • Dagelijks mediteren en kíjken naar mijn gedachten, zonder ze te willen veranderen.
  • Voeding; geen toegevoegde suikers meer, ik eet alleen hele en onbewerkte producten.
  • Dagelijks een paar wandelingen maken van een half uur (ik heb een hond).
  • Voldoende slaap.
  • Als ik een gewoonte wil aanleren, oefen ik iets heel kleins, maar wel iedere dag. Tenminste drie maanden lang. Anders vergeet ik het net zo makkelijk weer en verander ik niet, terwijl ik dat wel wíl.
  • Praten en delen met mijn vrienden, familie of geliefden.

Als het niet over gaat, of ik kom niet tot m'n eigen kern, dan ga ik naar een therapeut of coach om hiermee geholpen te worden. Jezelf onder ogen komen, daar kan je soms best een beetje hulp bij gebruiken.

spiritualiteitnon-dualismegestalt